Jagershoef -Eindhoven- Een Wijk Vol Verhalen

Jagershoef -Eindhoven- Een Wijk Vol Verhalen

Dit gaat over Jagershoef. Onderdeel van de wijk ontginning in Eindhoven.
Ik kom al heel mijn leven in Jagershoef. Ik heb hier de peuter, kleuter en basisschool doorlopen.
Ik ben van een leeftijd dat het Jagershoef waarin ik opgroeide, een echte witte school en een witte katholieke kerk had.
Van prachtig wit blinkende stenen. De school die in 1969 gebouwd werd was vele malen groter dan hij nu is, en de kerk moest nog gebouwd worden.
Op de plaats waar nu het activiteitencentrum staat stond een noodkerk.
Ik heb er bijvoorbeeld nog de eerste kleuterklas doorlopen. De wijk zelf is half jaren 60 in een recordtempo uit de grond gestampt.

Eindhovense industriële revolutie

Mijn ouders zijn geboren en getogen Eindhovenaren, allebei opgegroeid op Urkhoven in Tongelre.
Na het huwelijk betrokken ze een flatje in de Oude Gracht, een klein flatje met een uitzicht op de Dommel.
Die flatjes waar Eindhoven mee vol gebouwd werd om de woningnood voor te blijven. In zo’n flatje zag mijn broer en later ik het eerste levenslicht.
Ik heb daar nog ruim een jaar gewoond voordat we alles in pakte en verhuisde naar de nieuwbouwwijk Jagershoef aan de rand van Eindhoven.
Dat was in juni 1966. De straten waren nog niet verhard, de winkels moesten nog gebouwd worden.
De tuinafscheidingen waren nog nergens aanwezig. De wijk was nog lang niet zo groen als hij nu is.

Straatnamen, figuren uit de letterkunde.

De straatnamen waren nog allemaal figuren uit de letterkunde. Allemaal gebaseerd op Nederlandse literatuur in de middeleeuwen.
Ridderverhalen, parodieën op ridderverhalen en een enkel toneelstuk. In mijn wandelingen de laatste tijd door de wijk, is mij opgevallen dat buiten de straatnamen, er niets naar die verhalen verwijst.
Ook viel me op dat enkele belangrijkste straatnamen voor onze wijk, niet in Jagershoef liggen. Kortom, Jagershoef zit vol verhalen, ze moeten alleen nog verteld worden.

Philipswijk

Mijn vader werkte voor Philips, na de verhuizing onze nieuwe buurman ook, en eigenlijk de hele straat, behalve die van nummer 4.
Die werkte bij de brandweer. De Philips-brandweer. Philips stampte woonwijken uit de grond voor al het personeel dat de fabrikant nodig had.
Philips zat in de groei. De wijk was een keurig uitgedokterde wijk, met woningen voor het werkvolk.
Aan de rand van de wijk grote flatgebouwen voor de alleenstaande werknemer.
In de schaduw van die flats eengezinswoningen. Gestempelde woonwijken. Hele rijen van hetzelfde. En dan een grote ring voor het verkeer in het midden, en binnen die ring bouwde ze iets luxere, vooral koopwoningen, voor de voormannen en de bazen.
Om de wijk compleet te maken kwam er later een winkelgalerij, een basis school, en een consultatiebureau.

De Winkels

De wijk was zo opgezet dat de winkels aan de ring van Jagershoef voor de wijkbewoners altijd eenvoudig en veilig te voet of met de fiets te bereiken waren.
Zo had de wijk een winkelgalerij voor de belangrijkste levensbehoefte. Na het werk had je een uurtje om inkopen te doen, dicht bij de deur.
Op de hoek zat de bank om je geld te storten of op te halen. Daarnaast een kledingzaak, een dierenwinkel, een supermarkt, een slagerij, een dames en herenkapper, de bakker, een drogisterij, een heel klein fiets winkeltje Paul van de Broek en op de hoek de fotograaf. De bewoner van Jagershoef was van alle luxe voorzien.

Jagershoef was booming

Later verdween ook de kikkerpoel, een stukje drassig moeras in het centrum van de wijk, en verscheen de kinderspeelpark de Womb.
Nog veel later kwam het activiteitencentrum en verscheen op de plaats waar nood-leslokalen stonden de scouting Dr Livingstone… I presume.
Begin jaren 70 verscheen het politiebureau tegenover de Womb. Wat is er nog over van die levendige wijk?

Industrie in Jagershoef

Jagershoef had één straatje gereserveerd voor industrie. De Rosseelstraat. En de ring rondom Jagershoef had een tankstation. Nog steeds trouwens.
Ondertussen zijn in Jagershoef in diverse huizen ook bedrijfjes gevestigd. Want Philips heeft de wijk verlaten. Philips heeft Eindhoven verlaten.

Dit is Jagershoef nu

Ik ben nu één jaar lang Jagershoef aan het vastleggen, vooral op foto, alle jaargetijden, bij slecht weer maar vooral bij mooi weer, de schoonheid, het afval, bij dag en bij nacht op de grond en vanuit de lucht.
Het is nu uitzoeken, sorteren, opzoeken en onderzoeken. En dat leg ik hier vast en op video… voor later.

Jagershoef zit vol verhalen, ze moeten alleen nog verteld worden.

Meer van dit

We onderwijzen discriminatie in Nederland

We onderwijzen discriminatie in Nederland

Fouad L – een ander verhaal

Fouad L – een ander verhaal

De Verwaarloosde Inworp

De Verwaarloosde Inworp

De Nul Houden

De Nul Houden